Indijski oreščki

Indijski oreščki imajo blago sladek in aromatičen okus. Pravzaprav niso oreščki, temveč koščičasti plodovi. Prvotno izvirajo iz Južne Amerike, danes pa jih pridelujejo predvsem v Indiji in jugovzhodni Aziji.

Jedrce, ki raste v jabolku

Drevo, na katerem rastejo indijski oreščki, imenujemo akažu in zraste do 15 metrov visoko. Okrog dva centimetra dolgo jedrce, v obliki ledvice, raste na koncih sadežev, ki spominjajo na jabolka. V Braziliji iz teh »jabolk« proizvajajo pijačo imenovano cajuína.

Plod je hitro pokvarljiv, saj že dan po obiranju začne propadati in zato ni primeren za izvoz.

Pa vendar indijski oreščki k nam na tržišče prihajajo naravni ali praženi in soljeni. V vsakem primeru olupljeni, čeprav so sprva zaviti v semensko lupino.

V naši, povsod priljubljeni študentski hrani, so resnično nepogrešljivi.

Nazaj na pregled Naprej na: Lešniki