Arašidi

Južna Amerika je izvorna dežela arašidov. Španski in Portugalski osvajalci so jih pred skoraj 500 leti prinesli v Evropo, od tod pa so se razširili še v Azijo, Afriko in nazadnje v ZDA.

 

Ültje dobaviteljica: Argentina

Posebno ZDA, pa tudi Kitajska, Indija, Nigerija in Sudan pridelujejo arašide. Američani še posebej obožujejo grizljanje oreščkov in arašidovo maslo, Azijci in Afričani pa cenijo iz arašidov proizvedeno olje, ki je eno od njihovih osnovnih živil. Najpomembnejša država porekla ültje arašidov pa je Argentina, saj so tamkajšnji arašidi še posebej visoke kakovosti.

 

Sorodnik graha – po okusu vsekakor orešček

»Peanuts« bi pravzaprav pravilno prevedli kot »grahovi oreščki«. In tukaj je na vrsti realnost. Botanično gledano spadajo arašidi k stročnicam, po značilnem okusu pa jih raje uvrščamo k oreščkom. Približno 30 do 60 cm visoka rastlina z arašidi cveti nad zemljo, čeprav ima plodove v tleh. Po oploditvi se požene iz cveta navzdol poganjek, ki se zarije v zemljo in oblikuje šoto – kasnejšo lupino, v kateri skupaj rastejo dva do tri jedrca. Po nekaj več kot petih mesecih se jih lahko pobira. Povpraševanje po njih je veliko: na svetovni ravni jih užijemo več kot 23 milijonov ton letno.

Nazaj na pregled Naprej na: Mandlji